T K

May TOHUM

Proje İçeriği

Ekipmanlarımıza/Dronelarımza entegre edilmiş RGB ve multispectral kameralarla, arazilerimizi ve bitki sağlığını analiz ediyoruz. Öncelikle arazilerin haritalandırılması ile doğru sulama ve gübreleme önerileri sunuyoruz. Birim alanda olması gereken maksimum bitki sayısını kontrol ederek olası problemleri çok erken çözme fırsatını elde ediyoruz. Ayrıca farklı bitki gruplarının birbiri ile olan etkileşimlerini ve farklı stres koşullarına vermiş oldukları tepkilere kaydederek, onları amaca uygun olarak gruplandırabiliyor ve sayısallaştırabiliyoruz. Böylece çok daha hedefe odaklı bir şekilde çalışma prensibi ortaya konulurken , elde edilen bu veriler ışığında geniş kapsamlı datalar oluşturarak firmamıza katkı sağlıyoruz. Tarım küresel ve bölgesel gelişmeler ışığında girdileri sürekli artış gösteren bir sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı akıllı tarım uygulamaları sektörde faaliyet gösteren firmalara ve üreticilere girdilerini düşürerek birim alandan maksimum verim elde etme şansını yakalamaları için bir takım çözümler sunmaktadır. Konvansiyonel olarak birim alana kullanılan gübre, ilaç, yakıt, işçilik gibi ana kalemleri azaltarak, birim alanda yüksek sayıda sağlıklı bitki elde ederseniz verimliliğinizi arttırmış olursunuz. Bu kapsamda hassas ekim teknikleri ve ekipmanları, gübreleme, tarla haritalandırılması, hasat , tarla işlemesi ve ilaçlaması çözümlerini kullanmak tarımı çok daha etkili ve verimli hale getirirken, çözümlerde yapay zeka/makine öğrenmesinin sisteme adapte edilmesiyle yapılan hataların minimuma indirgenmeside fayda sağlamaktadır.


Projenin Amacı

murat.yonar@may.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

İki noktaya etki eden bir fayda sağladık.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Teknoloji kullanarak, büyük sahalarda çok hızlı ve gerçekli veri kontrollü sağlandı., Bu kapsamda Drone ve Drone üzerine monte edilmiş sensör ve kameralar ile görüntü işlemeye başladık 5 band sensör kameralar, yüksek çözünürlüklü rgb kameralar kullanıldı.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Kesinlikle Evet. Bu çalışmalar için ciddi kaynak gerekli idi ve yönetim hem maddi hemde manevi olarak desteğini her zaman sağladı, bu ürünlerin alınması, analiz yazılımları, eğitimleri, yurt dışı araştırmaları ciddi bir maliyet oluşturduğu için yönetim bu projenin tamamını desteklemiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

- Tohum Üretim (saha kontrolleri, proses kontrolleri), Arge , Pazarlama , Satış


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Net sonuçlar bu Kasım ayında sezon bitmesi ile ortaya çıkacaktır. , Ancak şuana kadar örnekleme ile durumu anlatmak gerekir ise normalde 500 dönüm bir araziyi kontrol için 100 adam / gün harcanır iken şuan 45 dk bir çalışma ile aynı işlem yapılabilmektedir. Ortalama adam gün 75 TL * 100 = 7.500 TL 500 dönüm tarlamız için fayda. 2019 için yaklaşık ekim alanımız 140.000 Dönümdür.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Arge 2 kişi , Ürün Tedarik 3 kişi , BTM 2 kişi , Pazarlama 2 kişi, Lojistik 1 kişi olmak üzere toplamda 10 kişi.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Yurt içinden DJİ Türkiye yetkili satıcısı, Drone için Yurt dışından Precision Hawk , Drone Deploy, Dleair analiz yazılımları ve sensörler hakkında çalışma yapıldı